W sumie nie tak mocno poturbował, docelowo po kilku (powiedzmy ryzykownych) manewrach dojechałem pierwszy, ale raz, po tym jak dał się wyprzedzić, pokazał na prawym pasie co takie 431 konne bmw może zrobić z 220 konną skodą
RS irytuje innych kierowców mocnych aut do ścigania. ostanio normalnie ruszyłem stojąc obok Setala Leona Cupra 280km, normalnie czyli mocno ale bez podłogi. Po kilku sekundach zobaczylem ze chce pokazać gdzie moje miejsce no i sie zaczeło but w podłoge u mnie i u mniego. Gdyby nie autobus na prawym pasie zapewne pokazał by mi przewagę ( nie duża w praktyce jak się okazało ) ale CUPRA była mocniejsa od mojego RS bo dochodził mnie i już chciał wyprzedzać... "wygrał" wymijając mnie w korku na następnych światłach .. ja nie próbowałem już walki bo wiedziałem ze będzie porażka a pozatym praktyczna wygrana na pełnym bucie w sprzyjających okolicznościach była lepszą satysfakcja..
RS irytuje innych kierowców mocnych aut do ścigania. ostanio normalnie ruszyłem stojąc obok Setala Leona Cupra 280km, normalnie czyli mocno ale bez podłogi. Po kilku sekundach zobaczylem ze chce pokazać gdzie moje miejsce no i sie zaczeło but w podłoge u mnie i u mniego. Gdyby nie autobus na prawym pasie zapewne pokazał by mi przewagę ( nie duża w praktyce jak się okazało ) ale CUPRA była mocniejsa od mojego RS bo dochodził mnie i już chciał wyprzedzać... "wygrał" wymijając mnie w korku na następnych światłach .. ja nie próbowałem już walki bo wiedziałem ze będzie porażka a pozatym praktyczna wygrana na pełnym bucie w sprzyjających okolicznościach była lepszą satysfakcja..
Mam pytanie czy silnik w OIII 1,8 TSI 180 km + DSG prod 2015 ma pasek czy łańcuch rozrządu. szukam szukam i jakoś nie mogę znaleźć (chyba że źle szukam)
Pozdrawiam
Dużo zależy od sposobu eksploatacji. W przypadku jazdy dynamicznej umiarkowanej
(obroty silnika do 4000/min.) 1.4TSI i 1.8TSI zachowują się tak samo (nawet z matematycznym (raczej niewyczuwalnym) wskazaniem na 1.4TSI jako ciut dynamiczniejszy od 1.8TSI do ok 3900/min., bo 1.8TSI jest zasadniczo nieco cięższy od 1.4 TSI)
przy takim sposobie używania 1.8TSI jest więc efektywnie mniej wysilonym silnikiem w porównaniu do 1.4TSI - co może wróżyć dłuższą żywotność silnikom 1.8TSI
chyba że ktoś na co dzień (a nie okazjonalnie) kręci pod 5000obr./min i wyżej (taki ma styl), to ten argument odpada i zysk z posiadania 1.8TSI to jedynie dynamiczniejsza jazda o parę naście procent w stosunku do 1.4TSI
oczywiście należy pewnie uwzględnić inne czynniki (rozwiązania konstrukcyjne)
ale to pewnie koledzy z forum już dyskutowali wyżej
być może dla 2.0TSI można coś podobnego powiedzieć w odniesieniu do 1.8TSI - ale tu nie porównywałem danych (stałem jedynie przed dylematem 1.8TSI czy 1.4 TSI)
(obroty silnika do 4000/min.) 1.4TSI i 1.8TSI zachowują się tak samo (nawet z matematycznym (raczej niewyczuwalnym) wskazaniem na 1.4TSI jako ciut dynamiczniejszy od 1.8TSI do ok 3900/min.,
To w jakiej sytauacji według Ciebie 1.8 TSI będzie miał przewagę nad 1.4 TSI? Stawałeś kiedyś na kresce z 1.8 TSI, by organoleptycznie stwierdzić, że Twój silnik jest ciut dynamiczniejszy od 1.8 TSI?
chyba kpisz :lol: może przy starcie jeszcze można mieć takie wrażenia. Ale wystarczy nacisnąć na pedał przy >100km/h bez redukcji, żeby zauważyć "drobną" różnicę i to są właśnie obroty zdecydowanie poniżej 5000
chyba kpisz :lol: może przy starcie jeszcze można mieć takie wrażenia. Ale wystarczy nacisnąć na pedał przy >100km/h bez redukcji, żeby zauważyć "drobną" różnicę i to są właśnie obroty zdecydowanie poniżej 5000
Trochę małe te przebiegi by twierdzić, że któryś trwalszy. Jakby kilka aut zbliżało się do 200 tys, to byłby jakiś obraz. Ale to jeszcze z dwa-trzy lata, trzeba czekać. Póki co trzeba dywagować.
Tak jak napisał olga, wszystko zależy od stylu jazdy.
Przy ekodrivingu każdy powinien zrobić spokojnie 200-250 tys (nie wiem jak turbina), ale jak zaczniemy podnosić średnie obroty, to wiadomo im mniejsza pojemność tym szybciej coś padnie, stąd należy dobrać silnik do potrzeb, a nie potem 1.2 Tsi katować kręceniem co chwila do 5 tys na 3 biegu przy wyprzedzaniu, bo nam się śpieszy i chcemy jako taką dynamikę utrzymać.
Ja wiem, że się da, jechać prawie jak 1.8 TSi, ale to prawie, spowoduje, że nam się szybciej silnik wysra. :P
Dig Dug, 100 % zgoda, jak masz 1.2 i katujesz, jak masz 1.4 i bardziej katujesz i jak masz 1,8 i jeszcze bardziej katujesz - zawsze do oporu - to każdy sie wysra. Każdy jest wyżyłowany w takim samym stopniu - jak spokojniej jeździsz i nieraz depniesz bo musisz, ale z rozsądkiem - to dłużej pociągnie. Wiadomo turbina itp. to osprzet jest. Może paść. chodzi o stan silnika - bebechów.
Komentarz